Blog

Hybrid Campus: de next step én het antwoord op de uitdagingen in het onderwijs.

De wereld verandert steeds sneller, en het onderwijs moet zijn innovatie clockspeed zien te versnellen om bij te blijven. Bovendien verandert de nieuwe anderhalve meter-samenleving de verhoudingen in de educatiemarkt voorgoed. Ontwikkelingen als blended learning, digital testing, learning analytics en lifelong learning vragen veranderingen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en hun relevantie te vergroten, moeten onderwijsorganisaties hun strategie, businessmodellen en ICT-organisatie anders inrichten. Welke keuzes ze daarin ook maken, ze zullen altijd te maken krijgen met een belangrijke randvoorwaarde: de noodzaak om hun data, technologie en vastgoed hand in hand door te ontwikkelen tot een onderscheidende Digital, Smart en Hybrid Campus.

Hybrid Campus als basis voor attractief en effectief hybride onderwijs

Een Hybrid Campus is een fysieke omgeving die naadloos integreert met de digitale wereld waarin leerlingen, studenten en life-long learners zich zo graag begeven. Het is een intelligente omgeving die zich aanpast aan de wensen en doelen van zijn bezoekers. Het biedt de beste studie-, samenwerk- en researchfaciliteiten in de omgeving, brengt je effectief in contact met belangrijke peers en volgt en stimuleert jouw studievoortgang en carrière met een gepersonaliseerd onderwijsaanbod. Kortom, een Hybrid Campus biedt de basis voor het attractieve en effectieve hybride onderwijs dat we hierboven hebben beschreven. Daarnaast is het de plek waar je interessante mensen ontmoet en blijft ontmoeten in zowel fysieke als digitale communities, waardoor je ook op informele wijze kennis en relaties op doet en ook buiten je studietijd graag je tijd doorbrengt.

Inzicht in bedrijfsvoering met location based services

Wat een Hybrid Campus onderscheidt van een traditionele inrichting is zijn nauwe integratie met jouw digitale onderwijsplatform. Daarnaast biedt het verschillende location based services, waarmee ook extra inzicht wordt verkregen in de bedrijfsvoering. Wat is de bezettingsgraad van de studie- en researchfaciliteiten? Hoeveel bezoekers lopen op welke momenten door de gangen? Waar bevindt zich kostbare en schaarse onderzoeksapparatuur die in meerdere researchprojecten wordt ingezet? En hoe kunnen onze HVAC-installaties beter op deze factoren worden afgestemd met het oog op duurzaamheid en ideale studieomstandigheden?
Uiteraard is het cruciaal dat dit soort data ook nieuwe inzichten creëert voor verantwoordelijken van onderwijskwaliteit zoals bestuurders. Door kwalitatieve data te vergaren over de prestaties van studenten kunnen er ook meetbare doelen worden gesteld en nog belangrijker getoetst of deze doelen ook worden behaald.
En ook studenten krijgen nieuwe waardevolle inzichten. Waar vind ik de dichtstbijzijnde vrije studie- en researchfaciliteiten? Waar zijn de leden van mijn projectgroep? En in het licht van onze huidige anderhalve meter-samenleving: hoe ontwijk ik drukke ruimtes op weg naar mijn college?
Om deze use-cases te realiseren is een dekkend en betrouwbaar wired en wireless-infrastructuur onontbeerlijk. Het netwerkverkeer verandert daarmee steeds meer in een nieuw onderscheidend vermogen, maar dat vergt natuurlijk ook nog meer opslag- en analysecapaciteit.

Schaalbaarheid van rekenkracht, opslagruimte en netwerkverbindingen

Mede vanwege de hiervoor beschreven IoT- en analytics-ontwikkelingen blijft de capaciteitsbehoefte en het aantal datastromen groeien. Immers, een verdubbeling van de hoeveelheid data betekent meestal ook een verveelvoudiging van het aantal datastromen. Hiernaast is de data van de meeste onderwijsorganisaties inmiddels uitgewaaierd over verschillende clouds. De data wordt ook steeds meer uitgewisseld met andere onderwijsorganisaties en het bedrijfsleven. Want het belang van ketensamenwerking wordt overal in onderwijsland duidelijker dan ooit. Dit alles maakt dat een Hybrid Campus voorzien moet zijn van een uiterst schaalbare infrastructuur. Want ook deze infrastructuur vormt in de nabije toekomst een onderscheidend vermogen. Het is immers de nieuwe connectie richting jouw unieke databronnen, onderwijspartners en digital communities.

Makkelijke toegang tot de cloud

Uiteraard geeft de Hybrid Campus ook betrouwbare en breedbandige toegang tot de cloud, (inter)nationale onderwijspartners, digital communities en de praktijksituaties uit het bedrijfsleven. De meeste educatieve applicaties bevinden zich al in de public cloud, denk daarbij aan e-learningmodules, leerlingvolgsystemen, samenwerkplatformen of bijvoorbeeld het HR-systeem of roosterpakket. De trend is dat ook die onderdelen die nu nog on premises of in een private cloud draaien, de komende jaren uit de public cloud zullen worden afgenomen. Daardoor is de stap naar een multicloud infrastructuur onontkomelijk of wordt hij in veel gevallen zelfs al onbewust ingezet. De grootste uitdaging in zo’n multicloud architectuur is het integraal in verbinding brengen en houden van alle functionaliteiten en data uit deze verschillende cloudomgevingen. Het is immers de combinatie van deze componenten die leidt tot nieuwe onderscheidende educatieve mogelijkheden.

Aantrekkelijke digitale leer- en werkplekomgeving

En gezien de afnemende toegankelijkheid van de fysieke campus heeft ook de toegankelijkheid van de online desktopomgeving (ook wel DLWO – digitale leer- en werkplekomgeving – genoemd) een groeiende invloed op de merkbeleving van de onderwijsorganisatie. De stabiliteit van en toegang tot deze omgeving wil je dan ook niet langer op service levels (SLA) beoordelen, maar op concrete eXperience levels (XLA). Hiermee bedoelen we de werkelijk door de eindgebruiker beleefde snelheid en stabiliteit van zijn leer-, werk-, examen- en onderzoeksomgeving.

Digitaal toetsen

De bedrijfszekerheid van de ICT-omgeving en de toegang worden ook kritischer in het licht van het groeiend aantal digitale examens. Deze toetsen kunnen plaatsvinden op de campus, maar zullen ook steeds meer op afstand worden afgenomen. Al voor de uitbraak van het Corona-virus was digitaal toetsen in opkomst vanwege de toenemende beheersbaarheid, effectiviteit en schaalbaarheid. Een voorwaarde is dan natuurlijk wel dat het hele proces van A tot Z goed is ingericht, met extreem veel aandacht voor beveiliging, (licentie)technische schaalbaarheid in verband piekbelastingen en governance. Dit betekent dat de volledige procesketen – vanaf de examenaanvraag en technische voorbereiding tot de afname en archivering – goed moet worden geautomatiseerd via een overzichtelijk self-service platform. Axians heeft hiervoor de digitale eXamenwerkplek ontwikkeld.

 

Meer weten over hoe je een Hybrid Campus qua technologie en organisatie goed inregelt? Bekijk dan dit whitepaper.